CASE VAATEHUONE – Mietteitä ammattijärjestäjän vierailusta

”Olihan se toki jännittävää kutsua vieras ihminen vaatehuoneen siivousavuksi. Sain Tarjasta kyllä heti puhelinkeskustelussa miellyttävän ja luotettavan kuvan, ja olin motivoitunut kokeilemaan ammattijärjestäjän apua.

Äitini on pula-ajan lapsi ja oppinut säästämään lähes kaiken pahan päivän varalle. Minulla taas on kolmilapsinen perhe ja rajallisesti tilaa, jonka haluaisin käyttää ensisijaisesti elämiseen ja olemiseen, en tavaroiden säilytykseen. Olen kuitenkin imenyt äidinmaidossa hamsterin vikaa ja lisäksi harrastan monenlaista käsillä tekemistä ja askartelua, joten ns. materiaalejakin tuppaa kertymään nurkkiin käyttöesineiden lisäksi.

Tarja saapui paikalle täsmällisesti sovittuun aikaan ja oli valmistautunut urakkaan lajittelua helpottavin apuvälinein.  Järjestäjän arvion mukaan vaatehuoneen siivoukseen kuluisi kuusi tuntia, mikä kuulosti minusta epäuskottavan tehokkaalta. Koko vaatehuone tyhjennettiin tavaralaji kerrallaan ja reippaassa tahdissa turhaa ja ylimääräistä tavaraa pyrittiin karsimaan pois menevien pinoihin. Tarja kannusti tekemään rohkeita päätöksiä ja muistutti tarvittaessa välillä, että ”tila on luksusta!”

Puolessa välissä urakkaa pidimme ruokatauon ja huomasin, kuinka väsyttävää päätöksenteko oli ollut. Tuntui, kuin käynnissä olisi jokin peli tai leikki, jonka turvin aloin itsekin nähdä tavaravuoreni objektiivisemmin. Tauon jälkeen jatkoimme hommia ja päätöksenteko helpottui aivan kuten Tarja oli lupaillut.

Teimme suunnitelmallisesti töitä ennalta sovitut kuusi tuntia. Tarja toimi hyvin ammattimaisesti, pysyen tiukkana, mutta säilyttäen asiallisuuden ja kohteliaisuuden kaikisssa tilanteissa. Työn lomassa ei kahviteltu. Luopumispäätösten kohdalla sain monesti kehuja: ”Hyvä päätös!”

Päivän päätteeksi ammattijärjestäjä nappasi lahjoitettavat ja roskiin menevät nyssäkät mukaansa toimittaakseen ne määränpäihin puolestani. Tila avartui välittömästi.

Päivän lopputulos oli ilmava ja harmoninen vaatehuone, jonne mahtuu kävelemään sisään. Lähtötilanteessa tavaraa tuli vastaan rinnan korkeudelle. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja iloinen, että uskalsin ottaa Tarjaan yhteyttä. En olisi päässyt samaan omin avuin, enkä varsinkaan näin lyhyessä ajassa. Suosittelen kaikille, joille tavarasta luopuminen on vaikeaa, mutta haaveissa on avara ja ilmava koti.”

Hanna, Helsinki

VUODEN PARAS PÄÄTÖS

”Roinaa oli kertynyt ja käyttötavaroistakin osa oli sekaisin. Asunto oli siinä kunnossa, että ”lapiolla kaappiin ja ovi kiinni” –menetelmä ei enää riittänyt vieraiden kutsumiseen. Hävetti ja välillä harmitti – ajoittain armahti itseään, kun taisteli myrkyllisessä työympäristössä monien paineiden ja suuren työmäärän kanssa. Parin tunnin siivous- ja raivausrupeamat eivät viimeisten vuosien aikana enää olleet jättäneet roinakasoihin juurikaan näkyvää jälkeä. Sitten avautui vähän väljempää ajallisesti ja taloudellisesti. Sain nöyrryttyä: en selviä tästä itse, tarvitsen apua.

Ammattijärjestäjiä en tuntenut, mutta Tarjan nettisivu oli selkeä, samoin tarjous: tulen arvioimaan ja katsotaan sitten. Päädyimme tekemään useamman työpäivän yhdessä, koska Tarja arvioi tilanteen samaan tapaan kuin itsekin olin arvellut. Hänellä oli selvä suunnitelma ja Tarja osasi olla sotkujen alle nääntyneen suhteen rohkaiseva. Sitten aloitimme työt ja – WAU! – nurkka kerrallaan, komero kerrallaan alkoi keventyä ja siistiytyä.

Tarja kuljetti pakettiautollaan kuutiokaupalla tavaraa kierrätykseen ja Sortti-asemalle. Taloyhtiön roskiksia täytettiin ahkerasti. Työ oli intensiivistä, mutta palkitsevaa.

Olen ikikiitollinen ja huojentunut – ammattijärjestäjän käyttäminen apuna oli ehdottomasti vuoden paras päätös. Toiveissa on raivata parin muun huoneen nurkkia vielä alkavana vuonna – ja Tarjan kanssa. On ilo työskennellä ammatti-ihmisen kanssa, kun raivaus sujuu ja on sitä paitsi mukavaa. Lisäksi se on kaksin enemmän kuin kaksi kertaa tehokkaampaa!”

Merja, Espoo

JOS HALUAT KERTOA OMASTA KOKEMUKSESTASI KODIN KEVENNYKSEN ASIAKKAANA, VOIT TEHDÄ SEN YHTEYDENOTTOLOMAKKEELLA TAI SÄHKÖPOSTILLA OSOITTEESEEN info@kodinkevennys.fi        

Lämmin kiitos jo etukäteen!