CASE VAATEHUONE – Mietteitä ammattijärjestäjän vierailusta

”Olihan se toki jännittävää kutsua vieras ihminen vaatehuoneen siivousavuksi. Sain Tarjasta kyllä heti puhelinkeskustelussa miellyttävän ja luotettavan kuvan, ja olin motivoitunut kokeilemaan ammattijärjestäjän apua.

Äitini on pula-ajan lapsi ja oppinut säästämään lähes kaiken pahan päivän varalle. Minulla taas on kolmilapsinen perhe ja rajallisesti tilaa, jonka haluaisin käyttää ensisijaisesti elämiseen ja olemiseen, en tavaroiden säilytykseen. Olen kuitenkin imenyt äidinmaidossa hamsterin vikaa ja lisäksi harrastan monenlaista käsillä tekemistä ja askartelua, joten ns. materiaalejakin tuppaa kertymään nurkkiin käyttöesineiden lisäksi.

Tarja saapui paikalle täsmällisesti sovittuun aikaan ja oli valmistautunut urakkaan lajittelua helpottavin apuvälinein.  Järjestäjän arvion mukaan vaatehuoneen siivoukseen kuluisi kuusi tuntia, mikä kuulosti minusta epäuskottavan tehokkaalta. Koko vaatehuone tyhjennettiin tavaralaji kerrallaan ja reippaassa tahdissa turhaa ja ylimääräistä tavaraa pyrittiin karsimaan pois menevien pinoihin. Tarja kannusti tekemään rohkeita päätöksiä ja muistutti tarvittaessa välillä, että ”tila on luksusta!”

Puolessa välissä urakkaa pidimme ruokatauon ja huomasin, kuinka väsyttävää päätöksenteko oli ollut. Tuntui, kuin käynnissä olisi jokin peli tai leikki, jonka turvin aloin itsekin nähdä tavaravuoreni objektiivisemmin. Tauon jälkeen jatkoimme hommia ja päätöksenteko helpottui aivan kuten Tarja oli lupaillut.

Teimme suunnitelmallisesti töitä ennalta sovitut kuusi tuntia. Tarja toimi hyvin ammattimaisesti, pysyen tiukkana, mutta säilyttäen asiallisuuden ja kohteliaisuuden kaikisssa tilanteissa. Työn lomassa ei kahviteltu. Luopumispäätösten kohdalla sain monesti kehuja: ”Hyvä päätös!”

Päivän päätteeksi ammattijärjestäjä nappasi lahjoitettavat ja roskiin menevät nyssäkät mukaansa toimittaakseen ne määränpäihin puolestani. Tila avartui välittömästi.

Päivän lopputulos oli ilmava ja harmoninen vaatehuone, jonne mahtuu kävelemään sisään. Lähtötilanteessa tavaraa tuli vastaan rinnan korkeudelle. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja iloinen, että uskalsin ottaa Tarjaan yhteyttä. En olisi päässyt samaan omin avuin, enkä varsinkaan näin lyhyessä ajassa. Suosittelen kaikille, joille tavarasta luopuminen on vaikeaa, mutta haaveissa on avara ja ilmava koti.”

Hanna, Helsinki